Verander het makelaars systeem

Appelcom werkte Twintig jaar lang onderzoek naar notarissen en makelaars in Amsterdam. Ze werd bedreigd, net als haar kinderen, geïntimideerd en er werd gezorgd dat ze nooit als journalist aan het werk zou komen.

De makelaars in Amsterdam zijn, behalve mijn bronnen, die zijn aangesloten bij de MvA. De makelaarsvereniging Amsterdam, in staat de prijs in Amsterdam voortdurend op te voeren door het maken van prijsafspraken. Wat kan je klant uitgeven maximaal, ah mooi, daar gaan we voor. Ook zijn klanten verplicht hun eigen makelaar mee te nemen. Anders gaat het feest niet door.

En in de, mede door hen gecreëerde, oververhitte markt, wilde, althans tot Corona uitbrak, niemand de boot missen. 

Ze zijn gebaat bij zo n hoog mogelijke courtage, loon, omdat het systeem verkeerd is. Er zou gewerkt moeten worden aan een systeem waarbij er een vaste prijs is of een omgekeerde courtage waarbij de kopende makelaar beloond wordt voor het naar  beneden halen van de vraagprijs. Of een vast tarief. Ook de onzinnige constructie dat een makelaar bij de Notaris langs moet komt nergens op aarde voor. Dat is spekken van de Notaris en volledig overbodig volgens diverse bronnen.

In Haarlem is er een ander systeem waarbij de makelaar steeds terug komt bij de eerste koper die een bod heeft uitgebracht, ook dat heeft een prijsopdrijvend effect. 

Dus verander het systeem, schaf de bijbehorende Notaris af, en stop de deelname van de verplichte NVM makelaar.

En naar beneden gaan de overdrachtslasten. En sinds 1 januari is ook de overdrachtsbelasting vervallen. Dat komt net als Corona ten gunste van de makelaars en Notarissen.

Waarvan de meeste ook nog eens een dubieus naziverleden hebben. En hun zakken maar blijven vullen dankzij het foute systeem

Degene die journalisten met de dood bedreigen en waar geen enkele toezichthouder controle over heeft. Degene die haar aspirant makelaars in eerste instantie oplicht door te frauderen met examens en boeken en ze vervolgens verplicht lid te worden van ofwel de NVM ofwel de KNB.

Verander het systeem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: